F.C. United of Manchester, voor supporters, door supporters.

Manchester United is op Real Madrid na de waardevolste club ter wereld. Maar liefst 3,21 miljard euro is de waarde van The Red Devils volgens het accountantskantoor KPMG. Ondanks de wereldwijde populariteit van ManU zijn ze toch een deel van hun supporters verloren. De overname in 2005, door de Amerikaanse zakenman Glazer, is reden geweest om de club de rug toe te keren. In dit artikel aandacht voor F.C. United of Manchester, opgericht door boze Manchester United supporters. F.C. United of Manchester, voor supporters, door supporters.

Woedende supporters

Toegegeven, de overname van de club was een reden voor het weglopen van de supporters bij Manchester United. De hoofdreden was het echter niet. Al langere tijd speelden er zaken rond de club die sommige supporters dwars zaten. Zo werden de speeltijden aangepast ten gunste van de televisie. Ook waren de nieuwe stadions ingericht voor zittende fans. Geen staantribunes maar overal stoeltjes voor mensen die ontspannen de wedstrijden willen volgen. Daarnaast zijn de hoge ticketprijzen en enkele incidenten met stewards reden geweest voor de breuk. Zo’n tweeduizend supporters besloten hun eigen club op te richten. Het was tijd voor een democratische club voor de echte United supporters. Een club waarin de ziel van voetbal liefhebbend Manchester bewaard blijft.

F.C United of Manchester

Een overstap naar een andere club in Manchester was geen optie voor de groep supporters. Er moest een plek komen waar de goede oude tijd van Manchester United herleefd kon worden. Alleen nu volgens de regels van de eigen aanhang. Alles binnen de club werd democratisch gekozen en besloten. Via een inzamelingsactie werd meer dan honderdduizend pond opgehaald. Want een rijke eigenaar, daar zaten ze natuurlijk niet op te wachten bij F.C United. De clubkleuren waren hetzelfde als die van Manchester United, namelijk rood, wit en zwart. Het logo was gebaseerd op het wapen van Manchester. Zo was het in 2005 op 16 juli zover en werd de eerste oefenwedstrijd gespeeld tegen Leigh RMI. Hoewel de uitslag 0-0 was eindigde de pot in een pitch invasion. F.C. United of Manchester was geboren.

Broadhurst Park

De nieuwgevonden supportersclub had een stadion nodig. In eerste instantie werden de thuiswedstrijden in het Gigg Lane stadium van Bury FC gespeeld. Hier waren hoge kosten aan verbonden dus al vrij snel werden er plannen ontwikkeld voor een eigen stadion. De nieuwe homeground moest zo dicht mogelijk bij het stadscentrum van Manchester komen te liggen. Jarenlang van plannen en zoeken bracht de club uiteindelijk naar het plaatsje Moston. Hier waren de Moston Juniors F.C. actief. Het project: Moston Community Stadium werd gestart 2012. Na een stemming in 2014 werd het stadion gedoopt tot Broadhurst park. De omgeving van het stadion is vernoemd naar de voormalig eigenaar van de grond Edward Broadhurst. In 1920 doneerde hij de grond aan de bevolking van Moston. Ook het stadion is om deze reden naar hem vernoemd. Zo is vanaf 2015 Broadhurst Park de thuishaven van F.C. United of Manchester met een capaciteit van ongeveer 5000 plekken.

Prestaties

F.C. United kwam uit in de North West Counties Football League toen het begon. Er werd gestart in de Tweede divisie, het tiende niveau in het Engelse voetbal. In 2006 promoveerden ze naar de Eerste divisie en het jaar erop promoveerde ze wederom. Zo werd er vanaf 2007 uitgekomen in de Northern Premier League. Dit bleef zo tot er in 2015 werd gepromoveerd naar de National League. Afgelopen seizoen werd er helaas gedegradeerd waardoor F.C. United het seizoen 2019/2020 weer in de Nothern Premier League uitkomt. Sportief gezien is de Premier League dus nog lang niet in zicht. Gelukkig gaat het de supporters hier niet om. Op een lager niveau uitkomen en supporten voor hun eigen club is belangrijker.

F.C. United of Manchester is een mooi voorbeeld van hoe supporters het heft in eigen handen kunnen nemen. Ondanks kritiek van supporters van Manchester United en prominente namen zoals Sir Alex Ferguson wekt de club bewondering op. De initiatiefnemers hadden genoeg van vreemde buitenlandse clubeigenaren en commercie. Bij hun club heeft ieder lid een stem en is iedereen samen supporter van F.C United. Liefhebbers van Engelse voetbalcultuur kunnen hun geluk op bij een bezoek aan Broadhurst Park.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.