AFC Wimbledon, voor altijd van de supporters!

De voetbalwereld kent prachtige verhalen. De volgende vraag zal worden beantwoord in de komende alinea’s: Hoe veranderd een eeuw oude Londense voetbalclub in twee clubs die een hekel aan elkaar hebben? In dit artikel het verhaal van AFC Wimbledon. Een club die ten onder ging maar herrees door toedoen van de supporters.


Logo Wimbledon FC. Bron: Wimbledon FC Facebook

Wimbledon FC

Laten we bij het begin beginnen. In het jaar 1889 wordt Wimbledon Old Centrals FC opgericht. ‘The Dons’ was de bijnaam van de club als verwijzing naar de wijk Wimbledon. Niet veel later wordt in 1905 de naam veranderd naar Wimbledon FC. Deze club groeide uit tot een beroemde amateurclub in Engeland. In 1963 werd zelfs de FA-cup voor amateurs gewonnen. In 1977 werd Wimbledon FC toegelaten tot de Football Leagueen werd het een profclub. Na wisselende successen bereikten ‘The Dons’ in 1986 het hoogste niveau, de First Division. Twee jaar later werd het grootste succes in de clubgeschiedenis geboekt. De FA-cup van 1988 werd gewonnen van regerend landskampioen Liverpool. De selectie die destijds won, staat bekend als ‘The Crazy Gang’. Geen ploeg bezocht met plezier het Plough Lane Stadium. Tegenstanders van Wimbledon FC kregen te maken met snoeihard voetbal, intimidatie en soms vuil spel. Dit alles onder leiding van Vinnie Jones en John Fashanu. In 1992 werd de Premier League opgericht en Wimbledon FC was er onderdeel van. De supporters wisten toen nog niet dat dit de ondergang van ‘The Dons’ zou worden.

Crazy Gang. Bron: Pascal Rondeau/Allsport

De ondergang

De Hillsboroughramp in 1989 had grote gevolgen voor het Britse voetbal. De gebeurtenis kostte 96 Liverpool supporters het leven nadat er paniek uitbrak in het stadion van Sheffield Wednesday FC. De ramp had tot gevolg dat er nieuwe regels kwamen voor de stadions. Voor Premier League clubs betekende dit dat alle staantribunes vervangen moesten worden voor tribunes met stoeltjes. Voor ‘The Dons’ had dit een verplichte verhuizing tot gevolg. Plough Lane werd ingeruild voor Selhurst Park van concurrent Crystal Palace. Dit was voor de club slechts tijdelijk een optie. Er werd gezocht naar een nieuw onderkomen voor Wimbledon FC. Verschillende locaties werden overwogen. Zelfs Dublin was een optie die maar net door supporters voorkomen kon worden. Na jaren van zoeken naar een nieuwe thuishaven werd besloten dat de toekomst van Wimbledon FC in het plaatsje Milton Keynes lag. Deze plaats ligt ruim 100 kilometer ten noorden van de Londense wijk Wimbledon.

MK Dons

In 2002 kregen ‘The Dons’ officieel toestemming voor de verhuizing naar Milton Keynes. Peter Winkelman, een projectontwikkelaar, had een plan om het Denbigh North district te herontwikkelen. Onderdeel van zijn plan waren onder andere een IKEA, een mega supermarkt en Stadium MK. Om dit te verantwoorden had Winkelman een club nodig die in het stadion kon spelen. Het stadion had namelijk een capaciteit van 30.000.  Wimbledon FC werd zijn slachtoffer. Het zou allemaal pas verwezenlijkt worden in 2003. Dit had lege tribunes tot gevolg bij Wimbledon FC in de tussentijd. Het eerste seizoen in Milton Keynes verliep dramatisch en er werd met een recordaantal nederlagen gedegradeerd. Een consortium geleid door Winkelman kocht de club uit en alles werd veranderd. Om meer binding met de regio te creëren werd de naam veranderd in MK Dons. Ook het logo werd veranderd en zelfs de clubkleuren moesten eraan geloven. Wimbledon FC was bij de supporters vandaan gehaald en volledig vernietigd. Winkelman werd de voorzitter van MK Dons, ondanks dat hij bekend stond als een man zonder binding of kennis van voetbal. Een absolute nachtmerrie voor voetbalsupporters werd werkelijkheid. Gelukkig waren er al Wimbledon supporters opgestaan om een tegenactie te starten.

Logo MK Dons. Bron: MK Dons Facebook

Geniale ingevingen krijg je in de kroeg 

Dinsdag 28 mei 2002, in een kroeg in Wimbledon komen treurende supporters hun verdriet verdrinken nadat officieel is aangekondigd dat hun club naar Miltion Keynes verhuist. The Fox and Grapes is de naam van de kroeg. Deze pubwerd in 1889 gebruikt als kleedkamer voor Wimbledon FC. In 1988 dronk in deze kroeg ‘The Crazy Gang’ een biertje voor de FA-cupfinale. In deze kroeg besloten treurende supporters hun eigen club op te richten. Zes weken later werd Kris Stewart, als eerste voorzitter in de geschiedenis van het voetbal, gekozen door de supporters van zijn club. Die avond werd er een oefenwedstrijd gespeeld tegen Sutton United. De uitslag was 4-0 voor Sutton maar toch schreeuwde bijna 5.000 man: AFC Wimbledon! De echte opvolger voor Wimbledon FC was geboren.

Foto: The Sun

AFC Wimbledon

Op 13 juni 2002 werden de tenues en het logo van AFC Wimbledon gepresenteerd. Allemaal gebaseerd op die van Wimbledon FC. Op 29 juni kwamen 230 voetballers opdagen voor de trials van de club. Hieruit werd het elftal samengesteld. De thuishaven van de club werd Kingsmeadow stadion, wat gedeeld werd met Kingstonian FC. Zo bleven ‘The Dons’ gewoon in Londen. In de daaropvolgende seizoenen werd er zes keer gepromoveerd in dertien jaar tijd. AFC Wimbledon speelde nu in de League One, de competitie waar ook MK Dons in uitkwam. In het seizoen 2017/2018 degradeerde MK Dons en wist AFC zich te handhaven. Geweldig moment voor de supporters van Wimbledon. Voor het eerst in de geschiedenis van de club kwamen ze op een hoger niveau uit dan MK Dons. De ploeg uit Milton Keynes is vorig seizoen wel weer gepromoveerd, dus beide club spelen weer in dezelfde competitie. Voor de aanhang van de club uit Londen ligt er een mooie tijd in het verschiet. In 2017 kreeg AFC Wimbledon namelijk toestemming om te starten met de bouw van een nieuw eigen stadion. De nieuwe thuishaven betekent terugkomst op het oude nest voor Wimbledon. Ongeveer 250 meter gelegen van het voormalige Plough Lane stadion zal Plough Lane 2.0 gebouwd worden. Het stadion zal een capaciteit krijgen van 9.000 met mogelijkheid van uitbreiding tot 20.000. ‘Coming Home, A new era for Wimbledon’: zoals de club het zelf presenteert. In het seizoen 2020/2021 is Wimbledon weer thuis!

Impressie nieuwe Plough Lane. Bron: AFC Wimbledon Facebook

AFC Wimbledon is het resultaat van trouwe supporters die hun club niet van zich af lieten nemen. De initiatiefnemers van F.C. United of Manchester hebben aangegeven dat AFC Wimbledon een grote inspiratie voor ze is geweest. Voor het eerst koos de aanhang van een club een eigen weg. Dat er een jaar of zestien later op het derde niveau van Engeland gespeeld zou worden is een sprookje. Wimbledon heeft zich teruggevochten tot het niveau van de club die hun verraden heeft. Nog heel even wachten tot 2020, dan is het sprookje echt compleet. AFC Wimbledon komt dan eindelijk thuis op Plough Lane.

Logo AFC Wimbledon. Bron: AFC Wimbledon Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.