Noord- en Zuid-Korea; 90 minuten oorlog in Pyongyang.

Dinsdag werd de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Noord- en Zuid-Korea gespeeld in het Rungrado 1 mei stadion te Pyongyang. De wedstrijd eindigde in 0-0 zonder toegang voor publiek en buitenlandse pers. In eerste instantie zou men bij zo’n wedstrijd verwachten dat de spelers de bal 90 minuten “gezellig” naar elkaar overspelen met een aantal sluipschutters op het dak voor het geval iemand toch zou proberen te scoren maar niets was minder waar. De sluipschutters en moordenaars van Noord-Korea stonden op het veld.  Volgens Zuid-Koreaanse sterspeler Heung-min Son is het een wonder dat er niemand geblesseerd is geraakt. Vicevoorzitter van de Zuid-Koreaanse voetbalbond  Choi Young-il verklaarde dat het wel oorlog leek en hij nog nooit zoiets gezien had.

Image result for north vs south korea football
Foto voorafgaand de wedstrijd Noord-Korea vs. Zuid-Korea (bron: 90mins.com)

Kwalificatie voor het WK 2022.

Beide landen staan er goed voor met betrekking tot de kwalificatie voor het EK 2022 in Qatar. De gebroeders Korea staan beide ongeslagen op plaats 1 en 2 in groep H van Azië met 7 punten. Voor Zuid-Korea, de huidige nummer 37 op de FIFA landen ranking, zou het de 10e keer zijn dat zij zich plaatsen voor een WK. Voor het kleinere, gemenere broertje Noord-Korea (nummer 113 op de FIFA landen ranking) zou het de 3e keer zijn dat zij zich voor een WK kwalificeren. De laatste keer dat de Noord-Koreanen op een WK verschenen was het WK 2010 in Zuid-Afrika. Hier keerden zij na 3 wedstrijden puntloos met 12 goals tegen snel weer huiswaarts.

Geen pers en publiek.

Het is vreemd dat er tijdens deze grootste wedstrijd geen publiek en pers aanwezig mocht zijn. De Noord-Koreaanse dictator staat er om bekend om tijdens grote sportevenementen te willen laten zien hoe fantastisch het gaat met de mensen uit zijn land. Zo verschenen er tijdens WK’s en Olympische Spelen hele legers aan blije in het rood gestoken robotjes. Het is ook geen geheim dat het grote Noord-Koreaanse talent Han Kwan-Song momenteel spelend bij de U23 van Juventus gezien wordt als een potentieel propagandakanon voor “het Dictatortje”. 

Image result for curva north korea
Curva North Korea (Bewerking door Ultrasworld twitter)

Veel Fake news omtrent voetbal in Noord-Korea.

Er circuleren veel verhalen en video’s op het internet over nieuwsberichten in Noord-Korea waarin het lijkt of er op de Noord-Koreaanse televisie beelden getoond worden van bijvoorbeeld Noord-Korea wat Wereldkampioen werd door met 1-20 te winnen van Brazilië. Na 10 minuten zouden de Noord-Koreanen al 10 goals gemaakt hebben en zou Brazilië de bal nog niet aangeraakt hebben. Niets is echter minder waar. Zo werden de wedstrijden van het WK 2010 in zijn geheel uitgezonden en werd er zelfs naar de buitenwereld gereageerd met enige trots na het geringe 2-1 verlies tegen de 5-voudig wereldkampioen. Maar omdat fake news soms zo leuk is sluiten we af met een variant waarin Noord-Korea met 1-0 van Brazilië wint. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.