‘Leger’ Dynamo Dresden neemt Berlijn over: 35.000 uitsupporters

Op woensdag 30 oktober speelt Hertha BSC tegen Dynamo Dresden voor de DFB Pokal. Meer dan 30.000 supporters zullen de reis maken vanuit Dresden naar Berlijn. De club uit de tweede Bundesliga beschikt over een behoorlijk beruchte harde kern in Duitsland.

Gigantisch uitvak voor Dynamo Dresden

Tussen de 30.000 en 35.000 bezoekers uit Dresden worden er verwacht in Berlijn. Een gigantisch aantal wat wij in Nederland nooit zullen meemaken. In de Eredivisie bezitten slechts drie clubs een stadion waar überhaupt vijfendertigduizend man in past. Het Olympiastadion, de thuisbasis van Hertha, biedt plaats aan 75.000 bezoekers. Ongeveer de helft hiervan zal Dynamo Dresden dus een warm hart toedragen. De autoriteit houden hun hart vast. In een grote colonne van auto’s en bussen zullen supporters in gele shirtjes naar de hoofdstad reizen. In Saksen is het donderdag Reformationstag, een vrije dag. Een deel van de bezoekers uit Dresden zal hierdoor het nachtleven van Berlijn willen gaan verkennen. Verschillende hotelketens gaven al aan dat bijna alle kamers in Berlijn geboekt zijn. De politie uit de hoofdstad leeft in een soort noodtoestand. Naast het bekerduel zijn er enkele demonstraties en staat op zaterdag de derby tussen Union Berlin en Hertha BSC gepland.

Ultra’s Dynamo Dresden, een berucht leger

De harde kern van de club uit Dresden heeft een gevreesde reputatie in Duitsland. In het verleden kwamen de ultra’s regelmatig in opspraak. In 2017 marcheerden er tweeduizend Dresden supporters door Karlsruhe voorafgaand aan het duel met Karlsruher SC. Gekleed in een militaire outfit en onder begeleiding van trommels en vuurwerken marcheerden de mannen uit Dresden naar het stadion. In Duitsland zorgde deze actie voor veel ophef. De mars deed waarschijnlijk iets te veel denken aan gebeurtenissen uit het duitstere verleden van onze oosterburen. De aanhang van Dynamo stond in het verleden al bekend als extreemrechts. Toch was de mars in 2017 geen ideologische uiting. Het was een steunbetuiging aan de harde kern van tegenstander Karlsruher. Onder de supporters van de thuisspelende clubs hadden velen een stadionverbod gekregen wegens rellen met VfB Stuttgart. Ter steunbetuiging verklaarde de aanhang van Dynamo Dresden de oorlog aan de DFB. Ook voor het bekerduel tegen Hertha BSC staat een mars naar het stadion gepland. Of de mars weer een boodschap of thema uitdraagt is niet bekend.

De supporters van Dynamo Dresden zorgen vaak voor een fantastisch sfeer in het stadion. Een wedstrijd van de club uit Saksen bezoeken staat daarom ook hoog op mijn lijstje. De wedstrijd van vanavond zal waarschijnlijk ook voor mooie beelden zorgen. Hopelijk kijken ze bij de KNVB mee. Ze kunnen namelijk een hoop opsteken van de aanpak in Duitsland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.