Tom’s Oranje Opinie: Kan Wim Jonk net zo debuteren als hij als speler deed?

Voetballiefhebbers hebben de laatste weken overal kunnen lezen dat FC Volendam terug is. Men mag weer praten over de FC, de eredivisie is weer in het vizier en Wim Jonk is geniaal. Persoonlijk ben ik door alle trauma’s in het verleden, voorzichtig met het uitspreken van de promotiekansen. Toch ziet de situatie er goed uit na de eerste seizoenshelft. Gaat de trainer Wim Jonk net zo’n debuutseizoen beleven, als hij als speler deed?

In het seizoen 1985-1986 ging het niet goed met FC Volendam. De club speelde op dat moment in de Eerste Divisie en slaagde er niet in te promoveren. Trainer Barry Hughes vertrok naar Sparta en nam topscoorders Joop Böckling en Johan Steur met zich mee. De sponsor NIKE trok zich terug en de club leek failliet. Op sportief succes durfde men nauwelijks te hopen in Volendam. Echter, een seizoen later was alles anders.

Het seizoen 1986-1987 stond trainer Jan Brouwer aan het roer. De selectie was allesbehalve compleet bij de eerste training. Een aantal jeugdspelers kregen de kans op een plek in het eerste elftal. Ton Guyt, Carlo Bond, Steven van Dorpel en (je raadt het al) Wim Jonk kregen een contract. Met deze jongelingen in de ploeg leefde FC Volendam weer helemaal op. ‘Het andere Oranje’ won dit seizoen zowel de tweede als de derde periode en werd uiteindelijk kampioen. Wim Jonk was met 23 doelpunten de topscoorder. Daarmee had hij een aardig aandeel in de promotie.

Een geslaagd debuutseizoen dus voor de huidige trainer van FC Volendam. Met een beetje fantasie zijn er gelijkenissen te zien tussen het seizoen 1985-1986 en het recente verleden. Al jaren is het rumoerig rond de financiële en sportieve situatie van FC Volendam. Het zag er allemaal niet positief uit volgens enkele klokkenluiders. Dit is naar mijn weten echter nooit bevestigd. Maar goed, ook in het begin van 2019 leek sportief succes nog een utopie. 

Inmiddels is de situatie volledig veranderd. Onder leiding van Wim Jonk en zijn staf speelt FC Volendam attractief voetbal. Net als in het seizoen 1986-1987 is de tweede periodetitel voor de Wijdbroeken. De jeugdige selectie tikt onder aanvoering van veteraan Kevin Visser menig elftal zoek. Zo is, met de visie van Johan Cruijf als leidraad, Volendam weer op de kaart gezet. Vorig seizoen eindigden veel spelers van de huidige selectie nog kansloos op de zestiende plaats in de Eerste divisie. Dit seizoen lijken ze in het nieuwe systeem veel beter uit de verf te komen. Linksback Gijs Smal is hier een voorbeeld van. Niemand had verwacht dat hij halverwege dit seizoen al 5 goals en 6 assists op zijn naam zou hebben.

Op 10 januari speelt Volendam tegen titelfavoriet Cambuur Leeuwarden. Wanneer er in deze lastige uitwedstrijd een goed resultaat behaald wordt, ben ik om. Vanaf dat moment geloof ik volledig in promotie dit seizoen. Er komen natuurlijk nog veel wedstrijden aan en de ploeg kan altijd zijn vorm kwijtraken. De wedstrijd tegen Cambuur zie ik als een soort examen.  Die avond in Leeuwarden moeten de spelers laten zien dat dit niet slechts een goeie periode was, maar dat FC Volendam ook de tweede seizoenshelft een ploeg is om rekening mee te houden. Mocht dit niet gebeuren is het ook geen ramp. Het is inmiddels een meerjarenplan waar Jonk en zijn staf aan begonnen zijn. Ik heb vertrouwen in de nieuwe weg die de club is ingeslagen. Dit seizoen of ergens in de komende twee seizoenen, die promotie gaat er komen!

Promoveren in je debuutseizoen zowel als speler en als trainer. Het zou een fantastisch verhaal zijn. Een leuk feitje voor de romantische supporter: na de promotie in 1987 speelde FC Volendam 11 seizoenen lang Eredivisie en werd de finale van de KNVB-beker behaald. Hopelijk herhaalt de geschiedenis zich!

De informatie over de geschiedenis van FC Volendam komt uit: 75 jaar Voetbal in Volendam. 1920-1995  van Cor Tol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.