Spelerspaspoorten; 5 keer een vals paspoort.

Een week geleden zijn wij als met gestrekt been begonnen met het dagelijks uploaden van een spelerspaspoort. Aan de lezer om te raden welke speler het betreft. In het kader van de spelerspaspoorten vandaag 5 voetballers waarvan wij ons afvragen of er niets is misgegaan met omzetten van het reguliere paspoort naar een voetbalpaspoort of waarvan dit bewezen is.

Joseph Minala, 24 Augustus 1996.

Waarschijnlijk de bekendste speler in dit rijtje is Joseph Minala. De kameroener viel op toen hij in 2014 op “17-jarige” leeftijd zijn debuut mocht maken in de hoofdmacht van Lazio Roma. Minala kwam samen met een zaakwaarnemer naar Italië die hem een test bij AC Milan had beloofd. Hij werd echter alleen achtergelaten op een treinstation in Rome. Nadat hij in een opvangcentrum terecht was gekomen mocht hij uiteindelijk toch in Italië blijven. Na mislukte tests bij AS Roma en Napoli kwam Joseph Minala uiteindelijk bij Lazio Roma terrecht. Tot op heden wist Minala nog niet door te breken bij Lazio. Na verhuurperioden bij Bari, Latina en wederom Bari speelt de Kameroener sinds 2017 op huurbasis bij Salernitana uitkomend in de Serie B.

Victor Emenayo, 30 December 1993.

Waar de gehele wereld wel van Joseph Minala heeft gehoord is Victor Emenayo minder bekend in de wereld. Wat het verhaal van Emenayo toch het vermelden waard maakt is dat niet de pers of toeschouwers de speler van leeftijdsfraude beticht, maar de club waar hij onder contract stond zelf! Hoe de speler daar dan ook onder contract komt blijft ons een raadsel.

De Nigeriaanse speler kwam in 2016 na voor twee Ugandese clubs gespeeld te hebben over naar Sahdag Qusar FK in Azerbeidzjan. Sahdag Quasar dacht een speler van 22 jaar gecontracteerd te hebben. Echter na het debuut van de speler begonnen de beschuldigingen aan het adres van Emenayo en zijn zaakwaarnemer. De club dacht dat Emenayo geen 22, maar 40 jaar oud zou zijn. Volgens de spelers is dit allemaal onzin en lijdt hij aan de Lorde-ziekte. Dit is een ziekte waarbij je er ouder uit ziet dan je daadwerkelijk bent.

Yusapha Yaffa, 31 December 1996.

Zoals wel meer spelers met een geboortedatum van 31 december of 1 januari kwam ook Yusapha Yaffa zonder papieren in 2009 als asielzoeker in Italië terecht. Hij beweerde te zijn geboren in 1996 en kreeg uiteindelijk een Italiaans paspoort. In 2013 kwam de van oorsprong Gambiaanse aanvaller terecht in de jeugd van AC Milan. Toen de speler in 2015 bij het Duitse Eintracht Frankfurt belandde kwamen enkele oud klasgenoten uit Gambia hem tegen op facebook.

Tot grote verbazing van de leiding van AC Milan bleken deze klasgenoten 9 jaar ouder dan Yaffa. De club dreigde een aanklacht in te dienen tegen de spits. Yusapha Yaffa is uiteindelijk nooit vervolgd voor leeftijdsfraude, maar is sindsdien ook nooit meer echt aan de bak gekomen in het Europese topvoetbal. Na een kort avontuur in 2017 bij het eveneens Duitse MSV Duisburg is Yaffa niet meer op de Europese velden gezien.

Gourav Mukhi, 20 Maart 1998.

Gourav Mukhi is een Indiase voetballer die gehoopt had de boeken in te gaan als de jongste doelpuntenmaker in de Indian Soccer League. Hij scoorde op 7 oktober 2018 tijdens zijn debuut voor Jamshedpur met een op het wedstrijdformulier ingevulde leeftijd van 16 jaar oud. Deze pret was echter voor korte duur. Mukhi bleek geen 16, maar 28 jaar oud te zijn.

Voor Gourav Mukhi was het niet de eerste keer dat hij betrapt werd voor leeftijdsfraude. In 2015 ontnam de Indiase voetbalbond Jamshedpur de nationale beker van de u15 competitie vanwege het opstellen van veel oudere spelers. Naast Mukhi werden er nog 4 spelers en de coach voor twee jaar geschorst vanwege de leeftijdsfraude.  

Shiva N’Zigou, 24 October 1977.

Shiva N’Zigou is de enige speler die zelf toegegeven heeft zich schuldig te hebben gemaakt aan leeftijdsfraude. De ex speler van onder andere Nantes en Stade Reims gaf in een Gabonese kerk openheid over zijn zonden waaronder de leeftijdsfraude. N’Zigou gaf aan dat zijn ouders de geboorteakte hadden vervalst zodat hij 5 jaar jonger leek. Dit zorgde er voor dat mede door het fysieke voordeel N’Zigou terecht kwam in de jeugdopleiding van Nantes. De Gabonese spits schopte het tot 24 interlands waarin hij 5 keer tot scoren kwam.

N’Zigou gaf tijdens zijn zondeging ook aan dat zijn vader zijn moeder ritueel geofferd heeft om zelf het geld wat zoon Shiva verdiende te kunnen houden en om de geest van zijn vrouw te vermengen met die van Shiva om van hem een betere voetballer te maken.

Extra; Nationale elftal van Nigeria U17.

Het kan altijd erger. Waar het verhaal van de Indiase club Jamshedpur al te vreemd om waar te zijn lijkt, wist de Nationale ploeg van Nigeria U17 het nog veel bonter te maken. Na de winst van het WK U17 is de ploeg gecontroleerd op leeftijd door MRI-scans uit te voeren. Van de 60 spelers die getest werden bleken er maar liefst 26 spelers niet de juiste leeftijd te hebben aangegeven. Van de 11 basisspelers die dit toernooi het meest gebruikt werden bleken er maar 2 jonger dan 17 jaar te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.