Van extreemrechts naar animatieteam: de fanatieke aanhang van Real Madrid.

Een vak volledig in het wit gekleed achter het doel. Het is een bekend beeld voor de mensen die wel eens een wedstrijd van Real Madrid kijken. Ik vraag me wel eens af wat er met de echte harde kern van Real is gebeurd. Daarom in dit artikel aandacht voor de oude en nieuwe harde kern van Real Madrid.

Ultras Sur

In 1980 werd de Ultras Sur opgericht. Hun naam danken ze aan de zuid-tribune van het Bernabeu waar deze supporters staan. Real Madrid was destijds de meest gehate club van Spanje. Ook de Ultras Sur was hierdoor gehaat in heel het land. De groep besloot deze haat te beantwoorden met geweld. Bij talloze gewelddadige incidenten waren ze betrokken. Het bekendste incident vond plaats in 1998. Real speelde in de halve finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund. Bij aanvang van de wedstrijd klommen leden van de Ultras Sur in het net voor de tribune. Het net was vastgemaakt aan het doel. Door de druk van de supporters werd het doel volledige kapotgetrokken. De wedstrijd lag voor een lange periode stil, tot groot vermaak van de leden van de Ultras Sur.

Vanaf 2 minuten is te zien hoe het doel omgaat

Dit incident was niet per se extreem gewelddadig. In 2010 pakte omsingelde de politie van Amsterdam 163 Real Madrid supporters. Ze liepen op de Weteringsschans opzoek naar Ajax aanhangers. Volgens getuigen zongen leden van de Ultras Sur antisemitische leuzen en werd er door sommigen een Hitlergroet uitgebracht. Ook waren ze in het bezit van wapenstokken. Al meer begon de harde kern politiek uit te spreken. Het ging niet meer om het supporten van ‘Los Blancos’. Vlaggen met swastika’s waren te zien op de tribune en het extreemrechtse gedachtengoed werd steeds meer onderdeel van de identiteit van de Ultras. Ze onderhielden vriendschappen met fascistische bewegingen en andere supportersgroepen. De gevreesde Irriducibili van Lazio Roma bijvoorbeeld.  In 2013 was Real-voorzitter Florentino Perez helemaal klaar met het geweld en racisme van de harde kern. Er was geen plaats meer voor de Ultras Sur in Bernabeu. 

Ondanks de controversiële standpunten van de Ultras Sur, hebben ze wel voor talloze sfeeracties in Bernabeu gezorgd. Ik zeg niet dat dit reden is om deze jongens toe te laten in het stadion, maar ze verdienen zeker complimenten voor hun sfeeracties. Na de verwijdering van de Ultras Sur uit Bernabeu, werd het stil in het stadion. 

Grada Fans RMFC

Een topclub kan niet leven zonder fanatieke achterban. Daarom moest Real Madrid iets verzinnen. De ‘Youth Stand’ werd in het leven geroepen. De club koos de leden voor deze nieuwe plek in het stadion. Je moest tussen de 16 en 35 jaar oud zijn. Daarnaast selecteerde de club enkel supporters die geen risico waren. Aanmoedigen op een positieve manier zonder geweld, politiek en racisme. Op 6 januari 2014 begon de nieuwe aanhang met supporten. De successen van Real Madrid hielpen aan het succes van de nieuwe groep. 

In de zomer van dat jaar groeide het aantal leden van de tribune enorm. Dit had uiteraard niks te maken met het behalen van La Décima, de tiende Champions League titel. Maar goed, de nieuwe tribune was dus een succes. De leeftijd restrictie werd verwijderd en de naam veranderde in ‘Grada Fans RMFC’. Grada betekent tribune en moest de plek zijn voor de echte Real Madrid fans. Verschillende supportersgroepen hebben een plaats op deze tribune: Primavera Blanca, Peña La Clásica en North Fans.

De supporters werken samen met de club en staan hoogstwaarschijnlijk ook onder streng toezicht van de club.  In November 2017 werden de vier eerdergenoemden supportersgroepen gewaarschuwd door de club. Real Madrid speelde in de beker tegen het kleine Fuenlabrada. In aanloop naar de wedstrijd bleek dat de supporters van ‘Los Blancos’ weinig zin hadden in het bekerduel. Real Madrid liet weten dat iedereen van de Grada die afstand deed van zijn kaartje voor het bekerduel, ook niet welkom was bij de wedstrijd tegen FC Barcelona. Fanatieke supporters van Real Madrid zijn niet toegestaan om een dag vrij te nemen. Wie onderdeel van deze tribune wil zijn, is er altijd en moedigt enkel positief aan: aldus de club.

Spandoek na de 5-1 nederlaag tegen FC Barcelona

In 2018 werd er met 5-1 verloren van FC Barcelona. De supporters waren woedend en planden een protestactie voor de eerstvolgende wedstrijd tegen Valladolid. Direct was er overleg tussen een vertegenwoordiger van Real Madrid en kopstukken van de Grada Fans RMCF. Een stil of negatief publiek was geen optie. Real Madrid eist enkel positieve aanmoediging van de club. Toch hing er die wedstrijd een spandoek met de tekst: ‘Voor dit clublogo moet je willen sterven, op de tribune en op de het veld’ (zie afbeelding). Tijdens het tonen van dit spandoek, bleef de harde kern twee minuten stil. Een mislukte poging van de club om kritiek te voorkomen. Ook recentelijk werd in de derby van Madrid gezongen over Alvaro Morata van Atletico. Hij werd voor rat uitgemaakt.  Het lijkt erop dat ook de door de club gemaakte harde kern zich afzet tegen de club.

Het is niet dat ik wil promoten dat spelers worden uitgemaakt voor rat, maar een beetje tegen geluid richting de club moet kunnen. Het idee van de nieuwe fanatieke tribune van Real Madrid is gebaseerd op de ‘Gelbe Wand’ van Borussia Dortmund. Echter lijkt de Grada Fans RMCF nog in geen velden of wegen op de aanhang van Dortmund. Werk aan de winkel in het Bernabeu.

De leden van Ultras Sur zijn actief buiten het stadion en het toezicht van Real Madrid. Af en toe duiken ze op, bijvoorbeeld bij bekerwedstrijd met een vrije kaartverkoop. In het stadion heerst de Grada Fans RMCF, alhoewel dit een door de club geregisseerd animatie team lijkt. Toch bewezen de supporters dat na een paar jaar er scheurtjes in de controle van club ontstaat. Wellicht is er nog hoop. Een Ultras Sur zonder extreemrechts gedachtengoed in combinatie met een Grada Fans RMCF zonder grote invloed van de club, het zou een mooi recept voor een fanatieke aanhang zijn. Het gaat waarschijnlijk nooit gebeuren. In ieder geval weet je nu wat het verhaal van die gasten in het wit achter het doel is.

Ultras Sur terug in Bernabeu in 2018

Bronnen:

https://www.marca.com/en/football/real-madrid/2018/12/06/5c095f20e2704e9c688b4640.html

https://www.newstalk.com/sport/real-madrid-ultras-not-a-nice-bunch-713954

https://en.as.com/en/2018/11/03/football/1541260349_961879.html

https://en.as.com/en/2018/10/30/football/1540889117_839560.html

https://www.theguardian.com/world/2013/dec/09/real-madrid-ultras-sur-fans

https://www.managingmadrid.com/2017/9/26/16367800/the-white-wall

https://www.marca.com/2013/12/02/en/football/real_madrid/1386010116.html

https://www.facebook.com/UltrasSur1980/

https://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=317931

https://www.facebook.com/pg/GradaFansRMCF/photos/?ref=page_internal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.