Ajax kwam Europees twee keer eerder terug van een 2-0 achterstand!

Op 27 februari speelt Ajax de returnwedstrijd tegen Getafe CF. In Madrid werd met 2-0 verloren. De spelers van Getafe waren bloedje irritant maar het spel van Ajax was werkelijk verschrikkelijk. Kunnen de Ajacieden dit nog ombuigen? Twee keer eerder wist Ajax terug te komen van een 2-0 achterstand in een Europese wedstrijd.

Ajax- Lillestrøm SK (28 augustus 1977)

De Europacup van 1977-1978 begon voor Ajax tegen het Noorse Lillestrøm SK. Uit werd met 0-2 verloren door de Amsterdammers. In de Meer stond Ajax voor de opdracht dit om te buigen. Het eerste doelpunt kwam van de voet van een speler van Lillestrøm. Jan Birkelund werkte de bal in eigen doel in de 10de minuut. Vervolgens scoorde doelpunten machine Ruud Geels de 2-0. Uiteraard deed hij dit met een kopbal. Na 31 minuten spelen was de achterstand uit het eerste duel tenietgedaan. Vleugelspeler Tscheu La Ling nam de 3-0 voor zijn rekening in de 51ste minuut. Ook de 4-0 nam Ling voor zijn rekening. Na 72 minuten spelen was het zeker, Ajax ging door naar de achtste finale van de Europacup.

Ajax- Athletic de Bilbao (27 september 1978)

De 2-0 van Ray Clarke. Foto: Bert Verhoeff

Een jaar na de comeback tegen Lillestrøm SK stond Ajax tegenover Athletic de Bilbao in de UEFA Cup. De wedstrijd in Bilbao is bekend door een gigantische blunder van de arbitrage. Juan Carlos Vidal schoot een bal tegen de reclameborden. De Basken baalden van de gemiste kans maar scheidsrechter Walter Horstman had iets anders gezien. Hij dacht namelijk dat de bal vanuit het doelnet terug het veld in rolde. Iedereen zag dat dit niet had geval was en het zorgde voor veel gelach bij de Athletic supporters. Ajax was tot op het bot gemotiveerd om dit onrecht teniet te doen. Ze gingen vol op de aanval in de meer. Ray Clarke scoorde twee goals, wat de stand over beide duels gelijktrok. Vervolgens maakte Søren Lerby de 3-0, wat de comeback compleet maakte. Ajax had het wederom geflikt.

Ajax- Getafe CF (27 februari 2020)

Foto: Ajax.nl

Donderdag kijkt Ajax wederom tegen een 0-2 achterstand aan. Linksback Nico Tagliafico mist het duel wegens een schorsing. Ook Hakim Ziyech zit niet bij de wedstrijd. Hij is niet fit genoeg om te starten. Eveneens zijn Neres en Mazraoui er niet bij. Een lichtpuntje voor trainer Eric Ten Hag is de terugkeer van Andre Onana en Quincy Promes in de wedstrijdselectie. Onana keert terug van een schorsing en Promes van een blessure. Of het Ajax gaat lukken om Getafe te verslaan is maar de vraag. Eric Ten Hag gaf in de persconferentie aan te hopen op een de ‘vibe’ die vaak ontstaat tijdens Europese avonden in de Johan Cruijf Arena. De supporters gaan er in iedergeval alles aan doen om van het stadion een heksenketel te maken. Laten we hopen op een legendarische avond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.