Leesvoer met een limoentje 1; Maradona vs. Cruijff.

In deze donkere dagen waarin alle kroegen  sluiten, er geen voetbal op TV is en iedereen verplicht thuis moet werken/blijven zullen wij van Met Gestrekt Been wat extra content proberen te creëren waaronder de serie leesvoer met een citroentje waarin 2 grootheden uit het voetbal met elkaar vergeleken worden.

Het zal niemand ontgaan zijn dat Carlos Tevez eens te meer probeerde aan te tonen wie hij de grootste voetballer ooit geboren vind. Tijdens de kampioenswedstrijd van Boca Juniors tegen Gimnasia, de club van trainer Maradona, gaf de aanvaller van het huidige Boca Juniors een volle zoen op de mond van de Argentijnse levende legende. Iets wat naast veroordelingen vanwege het heersende coronavirus ook zorgde voor voldoende memoires over waarom Maradona de allerbeste voetballer ooit is in de internationale media. Waar ik van huis uit altijd meegekregen heb dat niet Maradona maar Johan Cruijff de beste voetballer aller tijden is, in leesvoer met een citroentje 1 de vergelijking tussen deze twee grootheden.

De legendes tijdens hun carrière:

Dat deze heren beide aardig konden voetballen is algemeen bekend. Of ze mooie goals, acties en passeerbewegingen hebben gemaakt is ook geen vraag. Genialiteit valt nou eenmaal lastig te vergelijken. We zullen het dus moeten doen met de statistieken en feiten.

Gezien de vergelijking tussen twee aanvallers gaat is het nooit gek om even te kijken naar goals en assists. Waar Cruijff maar tot 48 wedstrijden voor het Nederlands elftal kwam wist hij hierin toch 33 keer te scoren. Maradona speelde bijna dubbel zoveel wedstrijden voor het Argentijnse elftal en kwam hierin tot 34 goals, maar een schamel doelpuntje meer dan Cruijff (en ’t was nog hands ook). Van deze goals als international maakte Maradona er 10 in vriendschappelijke wedstrijden, Cruijff maar 8. De overige goals vielen op eindtoernooien en in kwalificaties hiervan. Maradona wist echter wel maar liefst 8 keer te scoren op een WK, waar Cruijff niet verder dan 3 goals kwam.

In clubverband hebben beide heren bizarre statistieken neergezet. Veel wedstrijden en veel goals. Gezien de verschillen in Europese clubtoernooien gedurende de carrières van beide spelers gaat deze vergelijking ook bijna niet op. Maradona speelde 8 wedstrijden in de Europa Cup I, wist hierin 2 keer te scoren en speelde 13 wedstrijden in de UEFA Cup waarin hij 3 keer scoorde (en 7 assists gaf). Cruijff speelde 49 wedstrijden in de Europa CUP I, wist hierin 19 keer te scoren (7 assists) en speelde 30 wedstrijden in de UEFA Cup waarin hij tot 13 goals + 4 assists kwam.

Legendes na hun carrière:

Beide heren zijn na hun prachtige carrière (uiteraard) trainer geworden. Waar pluisje nu nog steeds snuivend in de Argentijnse stadions te bewonderen is, houdt Cruijff dagelijks een balletje hoog met Piet Keizer in de hemel. Als trainer is er tot op heden wel een duidelijk verschil in prestaties te zien. Diego Maradona heeft vele neven activiteiten gedaan en staat daarom pas op 80 wedstrijden als trainer. Hiervan wist hij er 44 te winnen, maar geen van deze overwinningen leverde een prijs op.

Cruijff was in totaal 509 wedstrijden trainer, hiervan won hij 309 wedstrijden wat een behoorlijke erelijst aan prijzen opleverde waaronder één Europa Cup I, tweemaal Europa Cup II, één EUFA Super Cup en 4 keer de Primera División.

Naast een trainers carrière hebben beide mannen nog vele andere dingen gedaan en functies bekleed. Zo is Maradona talkshow host geweest en Johan Cruijff technisch adviseur bij Roda JC. Beide heren zijn wereldwijd grootheden en hebben hun invloed ver buiten het voetbal laten gelden. En toch zijn beide heren bepaald geen heiligen (geweest). Van Maradona is het geen geheim dat hij af en toe in een klein schandaaltje terecht is gekomen en vast ook nog wel eens zal komen. Van Johan Cruijff zijn er ook een aantal schandalen uitgelekt met misschien nog wel als ergste; de poging om club FC Utrecht over te nemen.

Een foto van Maradona samen met Johan Cruijff.

De legendes werden ICONS:

Voor de jeugd is een belangrijke maatstaf in hoe goed een voetballer geweest moet zijn allang niet meer het terug kijken van oude beelden en het aanhoren van verhalen van opa. Maximaal komen de grote spelers uit het verleden nog eens terug in een skills-compilatie of een verzameling mooie doelpunten. De jeugd herkent zijn iconen aan de kaart die hebben zij gekregen op FIFA. FIFA reikt voor ieder Icoon wat in het spel zit 4 versies uit. De hoogste kaart van Diego Maradona heeft een rating van 99 gekregen, de hoogst mogelijke rating. Johan Cruijff moet het met een hoogste rating van 96. Dit leidde tijdens de vorige editie van FIFA tot grote verontwaardiging en zelfs een actie met als aanvoerder Koen Weijland, professioneel FIFA-speler. Deze actie kon op steun rekenen van een hoop grote namen uit de voetbalwereld waaronder Ronald Koeman, Vivianne Miedema en uiteraard Johan Cruijff zijn maatje Sjaak Swart. Het mocht helaas niet baten, in FIFA 20 had Cruijff dus niet dezelfde rating als Maradona.

Image result for maradona cruyff icon
de aankondiging van ICON kaarten Maradona en Cruijff.

Zoals ik eerder in het artikel al schreef valt genialiteit niet te vergelijken. Waar Maradona persoonlijk zorgde voor de WK winst van Argentinië en Johan Cruijff als trainer heeft gezorgd voor een grote ontwikkeling van het totaalvoetbal, beide hebben grote prestaties bereikt. Ook hebben beide heren hun fouten gemaakt. Toch heeft deze vergelijking twee dingen opgebracht:

  • Ik ga in deze quarantaineweek zeker weer een avondje momenten van Cruijff en Maradonna inplannen.
  • De jeugd moet blijven weten dat Johan Cruijff op zijn minst zo goed was als Maradona. Straks in een tijd waarin Cristiano Ronaldo en Lionel Messi de iconen van toen zijn mag er nooit vergeten worden hoe goed Pluisje en Nummer 14 ver daarvoor geweest zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.