Leesvoer met een limoentje 2; Baresi vs. Nesta.

In deze donkere dagen waarin alle kroegen langzaamaan sluiten, er geen voetbal op TV is en iedereen verplicht thuis moet werken/blijven zullen wij van Met Gestrekt Been wat extra content proberen te creëren waaronder de serie leesvoer met een citroentje waarin 2 grootheden uit het voetbal met elkaar vergeleken worden.

In het spelerselftal van vandaag komt een legendarisch elftal van AC Milan naar voren. Ik zal alvast een van de spelers verklappen, Franco Baresi. Franco Baresi werd op 8 Mei 1960 geboren in Travagliato, een kleine gemeente in de provincie Brescia. Baresi speelde zijn hele leven voor AC Milan. Wanneer ik zelf aan een centrale verdediger van AC Milan denk, kom ik als eerste uit bij Alessandro Nesta. Laat Alessandro vandaag ook 44 jaar geworden zijn. Daarom in deze tweede leesvoer met een limoentje de vergelijking tussen deze twee Italianen gedurende hun tijd bij AC Milan en de Italiaanse nationale ploeg.

Franco Baresi in het shirt van AC Muilan.

Legendes tijdens hun carrière:

Waar in het vorige artikel twee absolute balkunstenaars werden besproken, vergelijken we nu twee keiharde verdedigers. Op een totaal eigen wijze ook geniaal, maar niet te vergelijken met goals en assists. De publieke visie op het Italiaanse voetbal veranderd de laatste jaren naar een steeds positiever beeld. Zeker in de periode dat deze twee legendes actief waren draaide het in Italië vooral om resultaatgericht en defensief voetbal. Daarom vergelijken we deze spelers ook naar hun bijdrage in gewonnen prijzen.  

Baresi heeft hoogtepunten en dieptepunten meegemaakt als speler van AC Milan. Zorgen om degradatie en allerlei schandalen hebben op meerdere momenten bijna een einde gemaakt aan de club AC Milan. Op een van de dieptepunten kwam mediaman Berlusconi die met in het veld als absolute leider fungerende Baresi “het nieuwe Milan” naar grote hoogtes deed stijgen. Baresi wist met AC Milan onder andere 6 keer de Serie A, 4 keer de Italiaanse Supercup, 2 keer de Europa Cup I en één keer de Champions League te winnen. Ook op individueel vlak heeft Baresi wat mooie prestaties op zijn palmares staan waaronder; Europees Zilveren Bal winnaar, Beste speler van de Serie A, AC Milan speler van de 20e eeuw en Italiaans speler van de 20e eeuw.

Nesta heeft geen dieptepunten in clubverband gekend zoals Baresi deze heeft meegemaakt. Echter heeft Nesta door rugproblemen wel het gehele seizoen 2008/2009 moeten missen. Nesta werd in 2002 overgenomen van Lazio Roma voor een bedrag van ongeveer 31 miljoen euro waarna hij direct uitgroeide tot een vaste waarde in de defensie van AC Milan. Onder leiding van Carlo Ancelotti wist Allesandro Nesta in zijn eerste seizoen direct de Champions League te winnen. In de jaren daarna wist hij hier nog onder andere nog een Champions League, Italiaanse beker en tweemaal de Serie A te winnen.

Wat beide spelers ook overeen hebben is winst van het grootste toernooi ter wereld, het WK. Baresi won in 1982 (weliswaar als bankzitter) het WK voetbal. Nesta won het WK 2006 in Duitsland wat ook direct zijn allerlaatste toernooi voor de Azzurri bleek. Nesta leverde dit toernooi een iets grotere bijdrage dan Baresi in 1982, maar moest na 3 wedstrijden geblesseerd afhaken. Waar beide spelers geen hele grote positieve bijdrage konden leveren aan een WK winst, heeft Baresi wel een grote negatieve bijdrage geleverd op het WK van 1994. In de finale miste zowel hij als Roberto Baggio een strafschop waardoor Italië de finale verloor.

Alessandro Nesta in het shirt van AC Milan.

De legendes na hun carrière:

De carrière en invloed die beide heren als speler hebben beleefd is door beide niet doorgetrokken met verder werk in het Voetbal. Baresi begon zijn “after-football” carrière op 1 juni 2002 als technisch directeur van Fullham, maar na onenigheden met trainer Jean Tigana vertrok hij hier in Augustus van hetzelfde jaar alweer. Hierna heeft hij nog een tijd rondgelopen in de jeugdopleiding van AC Milan waarna hij in 2006 afscheid nam van het vak.

Van Alessandro Nesta hadden mensen hele andere verwachtingen als trainer. Op 1 September 2015 werd Nesta aangesteld als eerste trainer van de nieuw gevormde club Miami FC. Nesta zorgde er voor dat de club snel bovenaan de competitie meedraaide maar bleef uiteindelijk toch maar 2 seizoenen bij Miami FC. Na Miami FC keerde Nesta terug naar Italië en werd coach van Perugia. Maar nadat het niet lukte om te promoveren vertrok hij ook hier. Inmiddels is Nesta coach van de in Serie B uitkomende Frosinone. Frosinone staat sinds de stillegging van het voetbal 3e op twee punten achterstand van een directe promotieplaats.

De legendes werden ICONS:

Evenals Johan Cruijff en Diego Maradonna zijn ook Baresi en Nesta bestempeld als ICONS in het populaire voetbalspel FIFA. Alessandro Nesta is sinds de start van de populaire gamemodus FIFA Ultimate Team (FUT) in 2010 al onderdeel van het spel. Als speler werd hij in FIFA 12 het hoogst beoordeeld met een 87/99 score. Naderhand zijn carrière werd Nesta pas echt op waarde geschat. In de huidige versie FIFA 20 heeft Alessandro Nesta een kaart met een ongeveer gelijke waardering als bijvoorbeeld andere ICONS als Rio Ferdinand, Laurent Blanc maar ook huidig beste verdediger ter wereld; Virgil van Dijk.

Toen Franco Baresi actief was als voetballer speelde de jeugd nog gewoon op straat en bestond het voetbalspel FIFA nog niet eens. Baresi werd in FIFA 15 toegevoegd en is sindsdien ieder jaar in de game verschenen. Ook hij mag ongeveer gelijk worden ingeschaald met Alessandro Nesta.

Nesta en Baresi als ICONS in FIFA 20.

Net als in “leesvoer met een limoentje #1” is het ook vandaag weer bijzonder lastig om Nesta en Baresi met elkaar te vergelijken. Beide spelers hebben glorietijden bij AC Milan en het Italiaanse nationale elftal beleefd, vele prijzen gewonnen en worden tot op de dag van vandaag wereldwijd bewierookt. Waar Alessandro Nesta door AC Milan werd aangekocht, is Franco Baresi zijn gehele carrière trouw gebleven aan één club. Ook heb ik gemerkt tijdens het schrijven van dit artikel dat ik eigenlijk veel te weinig gezien heb van het grote AC Milan met onder andere Baresi, Rijkaard en van Basten. Wellicht later nog meer spelers uit dit grote elftal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.