Tom's Oranje Opinie (3): 5 redenen waarom Volendam-supporters niet moeten zeuren over het doemscenario van de KNVB

Een nieuwe Tom’s Oranje Opinie. Op maandag brengt de Telegraaf het nieuws over de het scenario wanneer er dit seizoen niet meer gevoetbald wordt. In dit geval wordt niemand kampioen, zowel in de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie. De huidige stand zal bepalen naar welke clubs de Europese tickets gaan. Wel promoveren de bovenste twee clubs uit de KKD en degradeert niemand. Als Volendam-supporter zie ik veel reacties op de sociale media van medesupporters. Iedereen baalt natuurlijk dat er dan geen promotie inzit voor FC Volendam. Toch moeten we niet gelijk overal gaan roepen dat we genaaid worden. In dit artikel vijf redenen waarom.

1. Directe promotie ver weg

Met nog 9 wedstrijden te gaan is het gat 7 punten met de Graafschap en 11 punten met Cambuur. Weliswaar moeten deze twee clubs nog tegen elkaar spelen, maar voor Volendam is het programma ook niet makkelijk te noemen. NEC en NAC uit staan nog op het programma en Almere City en Excelsior komen nog naar Volendam. Ik geef toe dat ons programma iets makkelijker lijkt maar om 7 punten op de concurrenten uit Doetinchem goed te maken, moet alles echt meezitten. De play-offs zijn wel een zekerheid. Echter is het in de nieuwe opzet niet makkelijk om via deze weg te promoveren. Er moeten drie play-off rondes overleefd worden. Tuurlijk is er nog een kans op promotie maar roepen dat ons promotie wordt ontnomen slaat nergens op. Dit was namelijk totaal geen zekerheid.

2. Wat is het alternatief?

Wat voor alternatief is er voor de KNVB in een doemscenario? Het meest waarschijnlijke zou zijn om dan alle uitslagen ongeldig te maken. Niemand zou promoveren. Een scenario waarin in de bovenste drie ploegen promoveren is niet logisch. Dit zou namelijk niet eerlijk zijn richten andere teams die via de play-offs voor promotie kunnen strijden. Ook zou je dan een Eredivisie me 21 ploegen krijgen en een KKD met 17 ploegen. Ook niet ideaal voor de KNVB. Nul clubs promoveren zou dan dus logischer zijn. Is het misgunnen van Cambuur en de Graafschap dan de motivatie om nu boos te worden? Denk eens over de situatie na. Volgend seizoen de competitie beginnen met minder concurrentie is toch ook gunstig. Zonder Cambuur, De Graafschap en degradanten uit de Eredivisie is de kans op promotie volgend seizoen een stuk groter. Dat zou een ideale kans op een kampioenschap zijn in het meerjaren plan van Wim Jonk. Zie de positieve kant van een eventueel doemscenario!

3. Lastige situatie voor de KNVB

Verplaats je als supporter eens in de KNVB. Het is een bizarre situatie. Er moeten beslissingen genomen waarbij sowieso een aantal clubs benadeeld worden. Niemand kiest voor de situatie waar we nu in zitten. De KNVB heeft de taak om ervoor te zorgen dat er een oplossing komt wanneer er niet meer gespeeld kan worden dit seizoen. Clubs die nu niet kampioen worden zullen balen, clubs die niet Europees gaan spelen zullen balen, KKD-clubs die geen play-offs gaan spelen zullen balen. Niks aan te doen. Laten we gewoon hopen dat dit nooit meer gebeurt. Nu kunnen we beter vrede hebben met wat de beslissing ook zal zijn.

4. Het is een doemscenario 

Het geschetste scenario is nog niet van toepassing. In het slechtste geval zal de KNVB voor deze maatregel kiezen. Het is nu nog niet aan de orde. Loop dus niet op de zaken vooruit. Wie weet spelen we de competitie wel gewoon uit of komt er een aangepast programma. Pas als de andere scenario’s wegvallen, dan pas moet de KNVB dit soort vervelende maatregelen nemen.

5. Wees geen Calimero!

Denk eens na over de situatie. Mensen gaan dood, bedrijven gaan kapot en de hele samenleving is ontregeld. Ondertussen loopt een aantal van onze supporters te schreeuwen hoe verschrikkelijk erg we genaaid worden. De hele wereld tegen FC Volendam. Is het niet een beetje zielig om hier een enorm punt van te gaan maken? Denk je werkelijk dat de grote boze KNVB bewust FC Volendam probeert te benadelen? Doe eens normaal! Er zijn veel ergere dingen gaande. Ik ben allang blij als we gewoon weer op vrijdag naar ons cluppie kunnen, ongeacht in welke competitie dat is. 

Ik baal ook van de hele situatie en had ook hoop op promotie. Laten we gewoon hopen dat de coronacrisis snel opgelost is. Of we dan nog kunnen voetballen of dat het doemscenario van toepassing is, zien we dan wel. Overigens zal de meerderheid van de FC Volendam-supporters de situatie begrijpen. Voel je vooral niet aangesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.