Voetbalverhalen uit de krantenmand #1: Volendam irriteert Go Ahead met anti-voetbal.

Tegenwoordig kennen we Go Ahead Eagles van het tot tweemaal toe dwarsbomen van de promotie van FC Volendam. De pijn is nog altijd voelbaar op de tribunes van het Kras Stadion. Toch zijn er in de geschiedenis ook momenten geweest dat ze in Deventer gek werden van de ‘Palingboeren. ‘Volendam irriteert Go Ahead’: stond er dikgedrukt in de krant. In deze aflevering van ‘Voetbalverhalen uit krantenmand’: een artikel over Go Ahead- FC Volendam in het NRC Handelsblad 29 maart 1971.

“NRC Handelsblad”. Rotterdam, 1971/03/29 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 26-03-2020, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000033088:mpeg21:p014

Achtergrond

De wedstrijd uit het artikel vond plaats in het seizoen 1970-1971. R.K.S.V. Volendam promoveerde het seizoen ervoor en speelde voor de zevende keer Eredivisie. Het was aan trainer Hans Croon om Volendam op het hoogste niveau te houden. Go Ahead speelde al sinds 1963 onafgebroken Eredivisie. In het seizoen 1969-1970 werden ze zevende. Het was een stabiele ploeg op het hoogste niveau. Bekende namen in de selectie waren Ruud Geels, Bert van Marwijk en Hennie Spijkerman. De trainer van de Deventenaren was iemand die later ook nog in Volendam terecht kwam, namelijk Barry Hughes. 

De promotie van R.K.S.V. Volendam in 1970. Bron: niet terug te vinden.

In deze tijd was Go Ahead- FC Volendam een duel tussen een subtopper en een degradatiekandidaat. Echter was de club uit Deventer bezig aan een wisselvallig seizoen. Een week eerder werd er met 2-1 verloren bij DWS en was het voetbal niet om aan te zien. Voorafgaand aan de wedstrijd stonden ze op een teleurstellende negende plaats.  Het publiek in de Adelaarshorst verwachtte een overwinning. Tegen de promovendus R.K.S.V Volendam waren ze verplicht om de punten te pakken! Voor de Volendammers was een gelijkspel al een goed resultaat. Ze streden tegen degradatie en elk puntje was een stap dichterbij lijfsbehoud. Voorafgaand aan de wedstrijd stond Volendam vijftiende.

De wedstrijd

Op 28 maart 1971 was de confrontatie tussen Go Ahead en R.K.S.V Volendam. Trainer Hans Croon liet zijn speler compact spelen en zo min mogelijk risico nemen. Middenvelder Jack Hoogland wisselde van plaats met Klaas Zwarthoed. Dick de Boer en Klaas zwarthoed stormden vaak samen naar voren. Daarom moest Hoogland de rechtsback positie overnemen wanneer dit gebeurde. Alles om niet te veel ruimte te laten voor Go Ahead. Bij de Deventenaren was de druk hoog. Hierdoor stond er een gehaast en opjut elftal aan de aftrap. Dit speelde de ‘Wijdbroeken’ volledig in de kaart. 

Naarmate de wedstrijd vorderde liep de frustratie hoog op bij de spelers van Go Ahead. Aanvoerder Gerard Somer liet dit duidelijk merken na de wedstrijd: ‘Volendam speelde irriterend en deed alleen aan afbraakvoetbal’. Somer kreeg tijdens de wedstrijd een gele kaart voor herhaaldelijk bemoeien met de leiding. Het illustreert hoe prikkelbaar de stemming was die dag aan de vetkampstraat. Wekelijk moedeloos werden de spelers van Go Ahead ervan. Het tactisch plan van de Volendammers werkte. ‘Weet je waarom hun spitsen zo slecht waren? Omdat ze van ons geen ruimte kregen’: sprak Volendam trainer Croon na de wedstrijd. 

“NRC Handelsblad”. Rotterdam, 1971/03/29 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 26-03-2020, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000033088:mpeg21:p014

In de eerste helft kwam geen van beide teams tot scoren. Na rust werd Arnold Mühren naar de kant gehaald. De wedstrijd vroeg volgens Croon een aanvaller die gaten kon trekken. Mühren speelde goed maar Billy Bond kon dit beter invullen. Het werd een duel met weinig kansen. Ook was keeper Jan Ruiter simpelweg niet te passeren. Enkel toen Ruud Geels op de lat kopte was de hij kansloos. Aan de kant van R.K.S.V Volendam waren er kansen voor Johan Pelk en Wim Kras. Al met al was het een wedstrijd met weinig spektakel. Dit was natuurlijk de verdienste van Hans Croon en zijn verdedigende tactiek. Een gelijkspel zonder doelpunten aan de Vetkampstraat was het eindresultaat.

Nabeschouwing

In het artikel zit een bijzonder verhaal verscholen. Barry Hughes gaf na de wedstrijd aan dat het gemis van André van der Ley terug te zien was in hun spel. De talentvolle middenvelder was geschorst voor het duel, zo blijkt uit het artikel. Van der Ley was niet geschorst wegens een rode kaart, maar hij was geschorst wegens een interview met de Voetbal International. De speler van Go Ahead was dit jaar dienstplichtig en liet zich hierover kritisch uit. Daarnaast gaf Van der Ley (hij was zelf van Molukse komaf) aan sympathie te hebben voor de Molukse protesten in die periode. Hij werd geschorst en vastgezet. Uiteindelijk vocht de KNVB de schorsing aan en mocht Van der Ley weer voetballen. Zijn afwezigheid was een grote aderlating in het duel tegen R.K.S.V. Volendam volgens Hughes.

De stand na de wedstrijd
“NRC Handelsblad”. Rotterdam, 1971/03/29 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 26-03-2020, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000033088:mpeg21:p014

Go Ahead werd dat seizoen wederom zevende. De Deventenaren speelden nog tot en met 1987 Eredivisie (vanaf 1963). Tegen het einde van het seizoen 1970-1971 splitste Go Ahead af van de amateurtak en werd ‘Eagles’ aan de naam toegevoegd. De ‘Wijdbroeken’ eindigde uiteindelijk op de tiende plaats. Ruim boven de degradatiestreep dus. Het succesvolle Eredivisie seizoen resulteerde in twee transfers: Keeper Jan Ruiter vertrok voor 550.000 gulden naar Anderlecht en Arnold Mühren maakte de over stap naar Ajax voor 175.000 gulden. 

Terug naar het heden

Van het huidige Volendam worden spelers moedeloos op een andere manier. Bron foto: Rob Lezer

Tegenwoordig is het bijna niet voor te stellen. Aanvallend en vermakelijk voetbal staan hoog in het vaandel bij trainer Wim Jonk. De visie van Cruijf moet terug te zien zijn op het veld en het publiek moet vermaakt worden. Die 28 maart 1971 was dit geen prioriteit voor Hans Croon. ‘Elk punt is voor hun heilig’: gaf Barry Hughes na de wedstrijd. Het heeft er alle schijn van dat Volendam die dag anti-voetbal speelde. De irritatie bij Go Ahead doet denken aan irritatie bij tegenstanders van huidige Atletico Madrid of Getafe. Was Hans Croon een bron inspiratie voor Jose Mourinho? Waarschijnlijk niet. Gelukkig staat FC Volendam tegenwoordig weer bekend om attractief en aanvallend voetbal. Anti-voetbal past niet bij het ‘Andere Oranje’.

Voor de liefhebbers. Het kranten artikel is terug te lezen op Delpher: “NRC Handelsblad”. Rotterdam, 1971/03/29 00:00:00, p. II. Geraadpleegd op Delpher op 26-03-2020, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000033088:mpeg21:p014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.