Voetbalverhalen uit de krantenmand #2: Matthew Le Tissier, een voetbalgod die nooit de top bereikte.

Een nieuwe Voetbalverhalen uit de krantenmand. Tijdens het spitten in de archieven van Delpher viel een artikel uit Nieuwsblad van het Noorden op. ‘Michel Platini vangt bot’: luidde de titel. Het artikel gaat over een bijzondere voetballer. Hij werd begeerd in meerdere landen, hij inspireerde Xavi en zijn bijnaam is Le God. Dit is het verhaal van Matthew Le Tissier.

Achtergrond: Wie is Matthew Tissier?

Matthew Le Tissier is geboren op 14 oktober 1968 op een eilandje 20 kilometer voor de kust van Frankrijk. Het eiland heet Guernsey, een van de Britse Kanaaleilanden. In de jeugd was Le Tissier actief voor het lokale Vale Recreation. Op zijn zestiende kreeg hij een kans bij Oxford United, maar wegens overgewicht werd Matthew afgewezen. In 1985 speelde een jeugdelftal van Vale Recreation en Southampton een vriendschappelijk duel. Le Tissier speelde een fantastische wedstrijd. Zelfs zo goed dat hij een contract kreeg bij Southampton. Een jaar later op 2 september 1986 maakte hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut voor The Saints

Le Tissier op 16-jarige leeftijd in 1986, zijn debuutjaar tegen Manchester United

Le Tiss was een technisch begaafde speler met een neusje voor de goal. Het liefst speelde hij als aanvallende middenvelder.  In zijn debuutjaar scoorde hij twee keer tegen Manchester United en een hattrick Leicester City. Na vier seizoen was Le Tissier een vaste waarde voor Southampton. Hij was mateloos populair onder de supporters. Zijn indrukwekkende slaloms en geweldige afstandsschoten waren nooit eerder vertoond bij The Saints. Dit leverde hem de bijnaam Le God  op. Ook Michel Platini was dit opgevallen.

Het artikel: Twee landen vechten om Le Tissier

Van afgewezen worden door Oxford United, naar begeerd worden door een Ballon d’Or winnaar. Zoals zijn naam al doet vermoeden, heeft Matthw Le Tissier Franse voorouders. Uit het artikel uit het Nieuwsblad van het Noorden blijkt dat Platini daar gebruik van wilde maken. Het Nieuwsblad van het Noorden schreef op 9 februari 1990:’Michel Platini heeft bot gevangen bij zijn pogingen om de Engelse sensatie van het seizoen, Matthew Le Tissier, te strikken voor het Franse Elftal.‘ Geen succes dus voor de bondscoach van het Franse elftal. Bobby Robson, destijds bondscoach van Engeland, had zijn veto uitgeroepen. Le Tiss had geen toestemming om voor Franrijk uit te komen. De bondscoach was gecharmeerd van de aanvaller. ‘Een geweldige speler, die een internationale carrière van een jaar of tien in het vooruitzicht heeft’: sprak hij. Er lag een gouden toekomst voor de 22-jarige Matthew in het verschiet.

“Michel Platini vangt bot”. “Nieuwsblad van het Noorden”. Groningen, 1990/02/09 00:00:00, p. 25. Geraadpleegd op Delpher op 23-04-2020, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011019259:mpeg21:p025

Het vervolg: Matthew Le Tissier na het artikel

Het artikel uit DVHN laat zien dat Le Tissier in 1990 als een enorm talent werd gezien. Het seizoen 1989-1990 speelde hij 44 wedstrijden en scoorde daarin 24 doelpunten. Het daaropvolgende seizoen kwam hij tot 23 goals en werd hij PFA Young Player of the Year. Ondertussen stonden de clubs voor hem in de rij. Tottenham Hotspur zag in hem de opvolger voor de naar Lazio vertrokken Paul Gascoigne. Southampton was hem echter te dierbaar en hij verscheurde het contract. Chelsea, Manchester United en zelfs het grote AC Milan, allemaal kregen ze nee te horen. Matthew bleef in Southampton.

Matthew Le Tissier

In de Premier League bleef Le Tissier zijn klasse tonen. In het seizoen 1994-1995 scoorde hij maar liefst 30 keer. Bijna allemaal afstandsschoten, want dat was zijn handelsmerk. 10 december 1994 scoorde hij een geweldige goal tegen Blackburn Rovers. Het werd het doelpunt van het seizoen 1994-1995. Naast afstandsschoten had Le Tissier had nog een andere specialiteit. In zijn carrière mocht 49 keer een strafschop nemen. Alleen Nottingham Forest keeper Mark Crossley wist een doelpunt te voorkomen. Ook was hij de eerste middenvelder met 100 Premier League goals. Allemaal in dienst van Southampton. In het seizoen 2001-2002 nam Le God afscheid van The Saints. Na 16 seizoenen, 539 wedstrijden en 209 doelpunten ging Matthew Le Tissier met pensioen.

Een aantal goals van Le God

Talent van het jaar of doelpunt van het seizoen. Het zijn mooie prijzen, maar nooit zou Le Tissier echt grote prijzen winnen. Ook als international niet. Slechts acht keer kwam hij uit voor het Engelse nationale elftal. In 1998 liet Glenn Hoddle hem thuis voor het WK. Sommigen zeggen dat het was omdat Le God te lui was. Dat zou kunnen, hij kon net aan 90 minuten volhouden en druk zetten of mee terugkomen had hij weinig zin in. Anderen vinden dat er geen plek voor hem was, omdat Gascoigne op die positie speelde. Velen betreuren nog steeds dat het nationale elftal nooit om Le Tissier is heen gebouwd.

Geen wereldtop voor Le Tissier, maar toch een god

Dat Le Tissier een god is in Southampton, is logisch. Een weergaloze voetballer die zijn hele leven in het zuiden van Groot-Brittannië blijft hangen, is immers bijzonder. Maar Le Tiss was in heel het land geliefd. Paul Gascoigne noemde hem: ‘A Genius’.  Arsène Wenger vergeleek hem met Platini. Zelfs George Best kocht ooit een kaartje voor Southampton om Le Tissier te zien spelen. Ook buiten de grenzen van het Verenigd Koninkrijk werd hij bewonderd. In 2016 sprak Xavi over Le God in een interview met The Independent. Le Tissier was een jeugdheld voor hem. Wekelijks zag de jonge Xavi de Premier League hoogtepunten op de Catalaanse televisie. De weergaloze goals van de Southampton legende zijn hem altijd bijgebleven. Tot slot werd hij in een artikel van Dream Team FC omschreven als een kruising tussen Juan Roman Riquelme en Dimitar Berbatov. Dan moet je toch kwaliteiten hebben!

Goal of the season 1994-1995

Matthew Le Tissier: koning van de afstandsschoten, specialist in het nemen van penalty’s en een geweldenaar aan de bal. De beste voetballer uit de Premier League ooit……. ,die trouw bleef aan een matige club. 

Paspoort Le Tissier
Spelerspaspoort Le Tissier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.